as

as

Friday, October 16, 2015

ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ;


Ο νεοφιλελευθερισμός και η οικονομία του τυζόγου συνεχίζουν απτόητοι την καταστροφική προέλαση τους. Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα της οργάνωσης για την καταπολέμηση της φτώχειας, Oxfam International, το 2016 το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού θα κατέχει πλούτο πολύ περισσότερο από όσο θα έχει στα χέρια του το υπόλοιπο 99% της γης!

Αυτό το εξοργιστικό στοιχείο αναφέρει στην τελευταία της έκθεση με θέμα την εισοδηματική ανισότητα η Οxfam International, ενώ η διευθύντρια της οργάνωσης Γουίνι Μπιανίμα δήλωσε ότι "Η ακραία ανισότητα δεν συνιστά μόνο κάτι το ανήθικο. Γνωρίζουμε πως παρεμποδίζει την οικονομική ανάπτυξη και απειλεί την παραγωγική βάση του ιδιωτικού τομέα". Επιπλέον, η Γουίνι Μπιανίμα, προειδοποίησε ότι η όξυνση της ανισότητας αναχαιτίζει τη μάχη για την εξάλειψη της παγκόσμιας φτώχειας: "Αυτό συμβαίνει σε μία στιγμή, κατά την οποία 1 στους 9 ανθρώπους δεν έχει αρκετή τροφή να ζήσει".

Στην έρευνα της Oxfam, καταδεικνύεται πως το πλουσιότατο 1% του πληθυσμού είδε το μερίδιό του στον παγκόσμιο πλούτο να αυξάνεται από 44% το 2009 στο 48% το 2014 και στο 50% και πλέον το 2016. Η ελίτ αυτή έχει κατά μέσο όρο περιουσία της τάξεως των 2,7 εκατ. δολαρίων ανά ενήλικα. Το εναπομείναν 52% του παγκόσμιου πλούτου για το 2014 βρίσκεται σχεδόν όλο (46%) στα χέρια των υπολοίπων του 20% του παγκόσμιου πληθυσμού, που είναι και οι αμέσως πλουσιότεροι. Ο υπόλοιπος παγκόσμιος πληθυσμός (δηλαδή το 80% ) κατέχει σε περιουσιακά στοιχεία 5,5% των συνολικών με μέσο πλούτο 3.851 δολάρια ανά ενήλικα.

No comments:

Post a Comment