as

as

Wednesday, November 18, 2015

ΛΙΓΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ


Όπως κάθε Νοέμβριο τέτοια εποχή, η σκέψη του κάθε πολιτικοποιημένου ανθρώπου πηγαίνει στο Πολυτεχνείο του 1973. Πηγαίνει δηλαδή αρκετές δεκαετίες πίσω, σε μία άλλη εποχή, είτε για να θυμηθεί ξανά τα γεγονότα, αν τα έζησε, είτε για να τα φανταστεί, είτε για να τα μάθει.

Ας πάρουμε τα πράγματα απο την αρχή. Τι ήταν το Πολυτεχνείο; Ήταν μία κατάληψη, κυρίως φοιτητική, δηλαδή μία ξακάθαρα αντιεξουσιαστική πράξη απέναντι στην αυταρχική χούντα που εκείνη τη χρονική περίοδο είχε την εξουσία. Ήταν μία βαθύτατα περιθωριακή και αντιδραστική κίνηση, που ξεκίνησε από μερικές εκατοντάδες άτομα και μπήκε από την πρώτη στιγμή στο στόχαστρο των κομμάτων, των αστών πολιτικών και των συμβιβασμένων νοικοκυραίων. Ήταν μία υπόθεση που κρύβει μέσα της συγκρούσεις, αίμα, θάνατο, δακρυγόνα, βασανιστήρια, σφαίρες, μίσος και πάθος. 

Όχι, δεν "ήμασταν όλοι μαζί" στο Πολυτεχνείο. Ήταν απο τη μία πλευρά οι αγωνιζόμενοι άνθρωποι και από την άλλη τα σκυλιά της εξουσίας, το ίδιο πράγμα δηλαδή που συμβαίνει πάντοτε. Φυσικά βρέθηκαν και πολλά άτομα που εξαργυρώσανε την κατάληψη του Πολυτεχνείου για να κάνουν κατάληψη σε κυβερνητικά πόστα και να αποκτήσουν λεφτά, δύναμη και δημοσιότητα. Όχι, δεν ήταν γιορτούλα το Πολυτεχνείο. Το "καλό" με τις εξεγερτικές πράξεις που έγιναν στο παρελθόν (ή σε μακρινές χώρες) είναι ότι ο καθένας τις εξηγεί όπως θέλει. Άλλος μιλάει για ενότητα, άλλη για παιδεία, κάποιοι τρίτοι για πολιτική σταθερότητα. Ο καθένας λέει τη δική του εκδοχή. 

Το Πολυτεχνείο όμως ξεκίνησε το 1973 και τελείωσε το 1973. Μας άφησε για παρακαταθήκη κάποια επίκαιρα και κάποια άκυρα συνθήματα, μας πρόσφερε μία πλούσια αγωνιστική κληρονομιά και μία ιστορική μνήμη και μπήκε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Τώρα έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία τεράστια γενικευμένη κρίση που επιδιώκει (και μέχρι στιγμής τα καταφέρνει άψογα) να γονατίσει τα πιο φτωχά στρώματα της κοινωνίας και να διαλύσει με κάθε τρόπο τους αγωνιζόμενους του σήμερα. Σήμερα δεν έχουμε ανάγκη από πολιτικές φιέστες, ρομαντικές αφηγήσεις και κομματόσκυλα που ειδικεύονται στις κωλοτούμπες. Αυτό που μας χρειάζεται είναι να καταλάβουμε τι έχει γίνει, να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε και να ξεκινήσουμε να το κάνουμε από τώρα...

No comments:

Post a Comment