as

as

Monday, October 31, 2016

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΑΡΦΙΝ


Μία από τις πιο φορεμένες ατάκες των τελευταίων ετών που ακούγεται συχνά σε δρόμους, καφενεία, τηλεοράσεις και σχόλια στα social media είναι το βολικότατο "ναι, αλλά για τη Μαρφίν δεν λέτε".

Όποτε υπάρχει κάποιο κρούσμα αστυνομικής ή δικαστικής αυθαιρεσίας γίνεται αναφορά στη Μαρφίν. Όποτε υπάρχει κάποιος νεκρός από σφαίρα μπάτσων ή από το ειδικό μασάζ σωφρονιστικών υπαλλήλων, όποτε υπάρχει ένα θανατηφόρο εργατικό ατύχημα, όποτε γίνεται κουβέντα για τον εγκληματικό χαρακτήρα των ντόπιων και ξένων ναζί, όποτε υπάρχουν μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις στο δρόμο, η κουβέντα πάει στη Μαρφίν. Ας δούμε λοιπόν τι έγινε στη Μαρφίν, πότε έγινε και τι έμεινε από αυτή την ιστορία σήμερα για να βγάλουμε μερικά χρήσιμα συμπεράσματα.

Το ημερολόγιο δείχνει 5/5/2010 και το μενού περιλαμβάνει απεργία και πορεία. Το κέντρο της Αθήνας βουλιάζει από τη μαζικότερη συγκέντρωση που έχει γίνει ενάντια στο μνημόνιο. Οι πιο συντηρητικές εκτιμήσεις μιλάνε για τουλάχιστον 200 χιλιάδες κόσμο. Στους δρόμους βλέπεις άτομα κάθε ηλικίας και κάθε ιδεολογίας. Λίγες μέρες πριν, ο Παπανδρέου πρόλαβε να ενημερώσει τους κατοίκους της Ελλάδας για την προσφυγή της χώρας στο μηχανισμό στήριξης της μαγικής τριάδας (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) από το γραφικό Καστελόριζο. Όλοι καταλαβαίνουν ότι τα πολύ δύσκολα έρχονται και δεν έχουν καμία διάθεση να καταστρέψουν το μέλλον τους επειδή έτσι θέλουν μερικές δεκάδες τραπεζίτες και οι πληρωμένες μαριονέτες τους.

Στις 2 παρά το μεσημέρι η πορεία περνάει από την οδό Σταδίου. Γίνονται επεισόδια. Στο νούμερο 23 της Σταδίου βρίσκεται ένα υποκατάστημα της τράπεζας Μαρφίν του Βγενόπουλου. Η τράπεζα λειτουργεί κανονικά παρά την απεργία γιατί έτσι έκριναν τα υψηλόβαθμα στελέχη της. Μετά από ρίψη μολότοφ και αρκετής βενζίνης το κτίριο παίρνει φωτιά. Οι εργαζόμενοι τρέχουν για να σώσουν τη ζωή τους και 5 άνθρωποι το καταφέρνουν. 3 από τους εργαζόμενους δεν έχουν την ίδια τύχη. Η Παρασκευή Ζούλια, η Αγγελική Παπαθανασοπούλου και ο Επαμεινώνδας Τσακάλης πεθαίνουν από εισπνοή τοξικών αερίων. Ο αρμόδιος ιατροδικαστής κύριος Κουτσάφτης μίλησε για θάνατο από εισπνοή καπνού. Το χειρότερο όλων; Η Αγγελική ήταν έγκυος και περίμενε τον ερχομό του παιδιού της...

Όπως και να το δει κανείς, μιλάμε για μία απρόκλητη δολοφονία. Τελεία και παύλα. Μία δολοφονία 3+1 ατόμων που μπορεί να βρέθηκαν στο λάθος μέρος τη λάθος ώρα, αλλά κανένας δεν είχε το δικαίωμα να τους βλάψει. Κανένας δεν μπορεί να βάζει φωτιά σε ένα κτίριο, ακόμα και αν το κτίριο είναι μία μισητή τράπεζα, όταν βλέπει κόσμο μέσα σε αυτό. Μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, δεν έχουν βρεθεί οι ένοχοι. Επομένως, δεν έχουν ησυχάσει και οι ψυχές των συγγενών και των αγαπημένων προσώπων των νεκρών. Αυτό είναι ένα ζήτημα που αφορά τη δικαιοσύνη και όχι εμένα. Η υπόθεση της Μαρφίν δεν θα μπορούσε να ξεχαστεί εύκολα και είναι λογικό. Μία ανοιχτή τράπεζα στο κέντρο της Αθήνας, η μαζικότερη πορεία των τελευταίων δεκαετιών, ένας προετοιμασμένος εμπρησμός, η ανάγκη αποδοχής του πρώτου μνημονίου και η παράδοση που έχει η Ελλάδα σε πολιτικά εγκλήματα σε αναγκάζουν να εξετάσεις την ιστορία από την αρχή μέχρι το τέλος.

Όσοι με γνωρίζουν, καθώς και όσοι με διαβάζουν, ξέρουν την προσωπική απέχθεια που έχω για τις γελοίες ψεκασμένες θεωρίες και τις περίεργες παγκόσμιες συνομωσίες που συνήθως στήνονται εναντίον της Ελλάδας για να μας κλέψουν την ξαπλώστρα από την παραλία και τον φρέντο από το ποτήρι. Θεωρώ ότι τα περισσότερα πράγματα έχουν μία εξήγηση (με εξαίρεση την ανθρώπινη βλακεία, τη γυναικεία συμπεριφορά, άντε και το γκολ που έχασε ο Κάμπος στο Καραϊσκάκη), πιστεύω ότι μυστικό είναι κάτι που ξέρει μόνο ένας, νομίζω ότι οι σημαντικές πολιτικές/οικονομικές αποφάσεις σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο λαμβάνονται για λόγους που έχουν να κάνουν αποκλειστικά με τα συμφέροντα των ζάπλουτων ανθρώπων που κάνουν κουμάντο στον πλανήτη. Δεν μπορώ να ξέρω τι είχε στο κεφάλι του αυτός που προκάλεσε το θάνατο 3+1 ανθρώπων. Δεν ξέρω αν ήταν μπάτσος, χαζός, μπερδεμένος, σουρωμένος, αναρχικός ή "αναρχικός". 

Ξέρω όμως ότι αμέσως άνοιξε μία μεγάλη και ειλικρινής κουβέντα στο εσωτερικό του αναρχικού χώρου για να ξεκαθαριστεί οριστικά ότι κάθε είδους βία δεν είναι επαναστατική από μόνη της, ξέρω ότι η αστυνομία στοχοποίησε πολύ γρήγορα και πολύ πρόχειρα δύο άτομα χωρίς κανένα απολύτως ενοχοποιητικό στοιχείο εναντίον τους, ξέρω ότι σήμερα, στις 31/10/2016, αυτά τα δύο άτομα αθωώθηκαν δικαίως από το δικαστήριο και μάλιστα μετά από εισαγγελική πρόταση. Ξέρω ότι ο Βγενόπουλος, ναι αυτός που μέσα σε λίγα χρόνια και από το πουθενά μετατράπηκε σε διαχειριστή μυθικών ποσών και αυτός που έδειχνε πόσα κότερα έχει ενώ λίγο πριν είχε πληροφορηθεί το θάνατο 3 υπαλλήλων του, απέκτησε μεγάλες περιπέτειες με τη δικαιοσύνη. Ξέρω και με προβληματίζει το γεγονός ότι η τράπεζα στην οδό Σταδίου 23 δεν είχε τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

Και επειδή η ιστορία της Μαρφίν δεν προέκυψε από το πουθενά, θυμάμαι ότι πέρασε το πρώτο μνημόνιο. Και μετά ήρθε το δεύτερο μνημόνιο. Και μετά ήρθε το τρίτο μνημόνιο. Επομένως, στην ιστορία της Μαρφίν δεν μπορούμε απλά να μένουμε στους 3+1 νεκρούς και στο σεβασμό της μνήμης τους. Όλοι, είτε λέμε, είτε δεν λέμε για τη Μαρφίν οφείλουμε να αναγνωρίσουμε το μεγάλο νικητή της υπόθεσης που δεν είναι άλλος από την πολιτική των μνημονίων.           
Η Παρασκευή Ζούλια (35 ετών), η Αγγελική Παπαθανασοπούλου (32 ετών και εγκυμονούσα) και ο Επαμεινώνδας Τσακάλης (36 ετών) ήταν οι τρεις άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους. Όπως έγινε γνωστό, ο άνδρας βρέθηκε νεκρός στο κλιμακοστάσιο μεταξύ πρώτου και δευτέρου ορόφου. Η μία γυναίκα σε γραφείο του δευτέρου ορόφου, ενώ η τελευταία κοντά στο μπαλκόνι. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, Φίλιππο Κουτσάφτη, τα αίτια του θανάτου των τριών ανθρώπων ήταν η εισπνοή καπνού και τοξικών αερίων. Πηγή: www.lifo.gr
Η Παρασκευή Ζούλια (35 ετών), η Αγγελική Παπαθανασοπούλου (32 ετών και εγκυμονούσα) και ο Επαμεινώνδας Τσακάλης (36 ετών) ήταν οι τρεις άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους. Όπως έγινε γνωστό, ο άνδρας βρέθηκε νεκρός στο κλιμακοστάσιο μεταξύ πρώτου και δευτέρου ορόφου. Η μία γυναίκα σε γραφείο του δευτέρου ορόφου, ενώ η τελευταία κοντά στο μπαλκόνι. Πηγή: www.lifo.gr
Η Παρασκευή Ζούλια (35 ετών), η Αγγελική Παπαθανασοπούλου (32 ετών και εγκυμονούσα) και ο Επαμεινώνδας Τσακάλης (36 ετών) ήταν οι τρεις άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους. Όπως έγινε γνωστό, ο άνδρας βρέθηκε νεκρός στο κλιμακοστάσιο μεταξύ πρώτου και δευτέρου ορόφου. Η μία γυναίκα σε γραφείο του δευτέρου ορόφου, ενώ η τελευταία κοντά στο μπαλκόνι. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, Φίλιππο Κουτσάφτη, τα αίτια του θανάτου των τριών ανθρώπων ήταν η εισπνοή καπνού και τοξικών αερίων. Πηγή: www.lifo.gr

No comments:

Post a Comment