as

as

Saturday, July 22, 2017

ΕΝΤΙΜΟΤΑΤΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ


Υπάρχουν περιπτώσεις που η δικαιοσύνη κάνει λάθη. Όλοι κάνουμε λάθη και αυτό είναι λογικό για κάθε θεσμό και οργανισμό που αποτελείται από ανθρώπους. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που η πάντοτε ταξική δικαιοσύνη προκαλεί και αντί να κρίνει με βάση το δίκιο, δίνει έμφαση στον εξουσιαστικό της χαρακτήρα που έχει τη δυνατότητα να καταστρέψει ζωές.

Η περίπτωση της Ηριάννας και του Περικλή είναι μία υπόθεση που η απονομή του δικαίου μπαίνει στην άκρη, η διαφύλαξη του δικαιώματος των πολιτών να απολαμβάνουν έννομη προστασία από τα δικαστήρια φεύγει από το κάδρο και αυτό που μένει σαν τελικό συμπέρασμα είναι η διάθεση των δικαστών να συνεχιστεί με κάθε τρόπο η προφυλάκιση δύο ατόμων. Μάλιστα, σε αυτή την εμμονή τους είναι πρόθυμοι να γελοιοποιηθούν, να χρησιμοποιήσουν κωμικές δικαιολογίες που ξεφτιλίζουν την ήδη ξεφτιλισμένη διεθνώς Ελλάδα και να παίξουν κομματικά παιχνίδια.

Κάθε κόμμα που σέβεται τον εαυτό γνωρίζει ότι χρειάζεται να έχει σταθερές και σοβαρές προσβάσεις σε αστυνομία και δικαιοσύνη. Η προώθηση των δικών μας παιδιών, η δημιουργία του δικού μας κράτους, οι συσχετισμοί των δυνάμεων και η δυνατότητα εξυπηρέτησης στο κατάλληλο χρονικό διάστημα είναι στοιχεία ικανά να φέρουν στη δημσιότητα ένα σκάνδαλο μεγατόνων ή να κουκουλώσουν μία υπόθεση που δεν τιμάει το χ κόμμα. Το παιχνίδι που έχει στηθεί ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ με αφορμή και τη δικαιοσύνη είναι εμφανές, μόνο που στην προκειμένη περίπτωση είναι τόσο χοντροκομμένο που βγάζει μάτια.

Η περίπτωση της Ηριάννας και του Περικλή δεν είναι ούτε η πρώτη, ούτε και η τελευταία φορά που η δικαιοσύνη δείχνει τα κοφτερά δόντια της. Την άνοιξη του 2007 είχαμε την περίπτωση του φοιτητή Παναγιώτη Κ. Η υπόθεση που έγινε γνωστή σαν "πράσινα σταράκια" και οδήγησε στη φυλακή ένα εμφανέστατα αθώο άτομο παρόλο που τα στοιχεία (φωτογραφίες και βίντεο) ήταν συντριπτικά υπέρ της αθώωσής του και ενάντια στις μαρτυρίες των μπάτσων της Θεσσαλονίκης.

Λίγα χρόνια πριν, (και πάλι στη Θεσσαλονίκη) είχαμε άλλη μία προκλητική προφυλάκιση. Με αφορμή τις διαδηλώσεις που έγιναν στην πόλη ενάντια στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης τον Ιούνιο του 2003, που έγινε στη γειτονική Χαλκιδική, ο βρετανός Σάιμον Τσάπμαν κατήγγειλε ότι αστυνομικοί τοποθέτησαν δίπλα του - μετά τη σύλληψη - ένα μαύρο σακίδιο στο οποίο περιέχονταν μολότοφ. Ο Σάιμον δεν βρίσκεται πλέον στον κόσμο των ζωντανών, αλλά όλοι θυμόμαστε τις φωτογραφίες με τους μπάτσους να τοποθετούν το σακίδιο δίπλα του. Απονομή δικαιοσύνης made in Greece. 

Διαβάζοντας το σκεπτικό του δικαστηρίου για τη συνέχιση της προφυλάκισης της Ηριάννας και του Περική, το πρώτο πράγμα που κάνεις ασυναίσθητα είναι να τσεκάρεις το ημερολόγιο σου. Θέλεις να δεις αν έχουμε 2017 ή 1937. Μπορεί να μπερδεύτηκαν οι δικαστές και να νομίζουν οτι δικάζουν Ισπανούς αναρχικούς στην περίοδο του ισπανικού εμφύλιου. Στο σκεπτικό λοιπόν αναφέρεται: «Γίνονται ταξίδια στο εξωτερικό, όπως στη Βαρκελώνη του Περικλή Μπ. και του Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου (σ.σ. συντρόφου της Ηριάννας που έχει ήδη αθωωθεί), αδικαιολόγητα, όχι για αναψυχή, ήτοι σε πόλη της Ισπανίας που είναι γνωστή για την εκεί δράση ανάλογων τρομοκρατικών οργανώσεων». 

Θα ήταν προτιμότερο και πολύ πιο έντιμο να πουν οι "εντιμότατοι" δικαστές ότι έτσι γουστάρουμε και έτσι αποφασίζουμε. Αυτοί όμως πήγαν ένα βήμα παραπέρα, σκοτώνοντας κάθε ίχνος λογικής και τεκμηρίωσης μέσα σε λίγες προτάσεις. Η απόφαση τους θα μείνει στην ιστορία σαν ένας βράχος μπαγιάτικης ψευτοηθικής και συντηρητικού καθωσπρεπισμού. Για πρώτη φορά στα χρονικά, τα "αδικαιολόγητα" ταξίδια, σε μία εποχή που όλο και περισσότεροι άνθρωποι ταξιδεύουν χωρίς λόγο και αιτία γιατί αυτό τους ευχαριστεί και τους γεμίζει, μπαίνουν και επίσημα στο δικαστικό στόχαστρο. Και μαζί τους και η πανέμορφη Βαρκελώνη, μία πόλη που είναι σταθερά στους 10-15 πιο δημοφιλείς προορισμούς της Ευρώπης.

Ένοχοι γιατί ταξίδεψαν, ένοχοι γιατί πήγαν στη Βαρκελώνη, ένοχοι γιατί είχαν κοινωνικές/φιλικές/σεξουαλικές σχέσεις με άτομα που έχουν ήδη αθωωθεί. Υπάρχει όμως και κάτι άλλο. Είναι ένοχοι για μία δικαστική εξουσία που ξέχασε τι σημαίνει η λέξη "δικαστικη" και αφοσιώθηκε στη λέξη "εξουσία"... 

No comments:

Post a Comment